divendres, 28 de desembre del 2012

La panera dels tresors!


Un dels jocs a destacar i que es duu a la pràctica en moltes o en quasi bé totes les llars d'infants, és la panera dels tresors.

La  panera dels tresors és un joc d'exploració adequat per a infants entre 6 i 10/12 
mesos. Consisteix en oferir una panera als infants, la qual conté diferents tipus d'objectes de 
diferents materials ( material inespecífic). Aquests objectes pretenen desenvolupar els sentits dels infants i la 
descoberta, i així conèixer els diferents atributs dels objectes, com ara el pes, la temperatura, 
la forma, el color, l'olor, el so, entre d'altres.  Amb la presentació per part nostra i la 
manipulació per part de l'infant dels diferents objectes, també es treballen accions a fer sobre 
aquests, com acostar-los o allunyar-los de nosaltres, o ficar-los i treure'ls dins d'un altre 
objecte. També es desenvolupa la coordinació mà-ull-boca necessària per fer tasques 
precises. 
Cal tenir en compte que els objectes que es troben dins de la panera no són joguines sinó 
material inespecífic. 
La panera dels tresors és un fenomen o joc molt important durant el primer any de vida del 
nadó, ja que els sentits d'aquest es desenvolupen en gran mesura durant aquest període.

divendres, 14 de desembre del 2012

APALABRADOS, UNA APLICACIÓ EDUCATIVA


En aquesta publicació, dedicarem un breu temps a parlar d'una aplicació digital educativa que s'anomena Apalabrados.

Aquesta aplicació és apta des de edats de primària (6-12 anys) fins a qualsevol edat. El nivell el posen els mateixos jugadors.

Segons el nostre anàlisi de l'activitat, Apalabrados és una aplicació interactiva que desenvolupa competències bàsiques com la competència comunicativa, lingüística i audiovisual i la competència matemàtica. El joc treballa la primera competència en la seva vessant comunicativa ja que és un joc multi-jugador en línia, respecte a la lingüística es tracta de forma paraules acceptades en el diccionari i l'audiovisual es dona per què és una aplicació informàtica. Pel que fa a la competència matemàtica es tracta de treballar la lògica matemàtica per anar mirant en quines caselles fas més punts i/o quines fitxes interessa més jugar.


Com a continguts principals que es treballen jugant a l'Apalabrados estan el lèxic, a l'hora d'escriure i organitzar les paraules i buscar-ne el significat per conèixer de noves, no només en català o castellà, sinó que hi ha molts idiomes més per a escollir, com ara anglès, alemany o suec.  També treballarem el pensament lògic matemàtic per saber quan interessa més jugar una paraula o una altra, o col·locar les lletres a les caselles més adients per a complir l'objectiu de la nostra partida.

El temps estimat de una partida és indeterminat, ja que no té temps límit i la partida s'acaba quan no hi ha més fitxes per poder col·locar al tauler. Un bon avantatge d'aquest joc és que podem prendre el temps que vulguem per a pensar les paraules, amb la conseqüència que una partida pot durar molt de temps.

Aquest és un joc multi-jugador de paraules creuades amb caire educatiu, podríem dir que és una adaptació del conegut joc de taula Scrabble, que consisteix en realitzar i encadenar paraules a partir d'un nombre determinat de fitxes. Cada fitxa té una lletra i una puntuació, segons en quines caselles col·loquem les fitxes obtindrem més o menys puntuació. L'objectiu principal del joc és arribar al màxim de punts possibles i finalitza quan s'acaben les fitxes .

Per a poder jugar a aquesta aplicació s'ha de disposar d'un mitjà informàtic com per exemple: PC, smartphones, tablets, i xarxes socials com ara Facebook.

Aquí us deixem l'enllaç de l'aplicació per a més informació:
No totes les aplicacions són una pèrdua de temps, amb algunes podem aprendre, jugant!

dimarts, 4 de desembre del 2012


Wikiduca - Joc Educatiu de Suport Escolar per Aprendre Anglès

Wikiduca és una gran eina de "Blended Learning", que és una nova i eficient forma d'aprenentatge amb resultats sensacionals. Consisteix en l'aprenentatge mitjançant estreta sinergia entre mitjans tecnològics i l'aula tradicional.

Amb Wikiduca, els nens aprenen a casa el vocabulari que necessiten per al dia següent al col · legi, per anar sempre un pas per davant i sempre entendre el que estudien a classe. I divertint!




El joc com a teràpia


El joc està molt vinculat amb l'aprenentatge i la capacitat comunicativa en la infantesa. Per això,  es considera una eina terapèutica per tractar nens amb dificultats en el desenvolupament de les seves seves capacitats comunicatives.





divendres, 30 de novembre del 2012

Desconecta't del Ciberbulling!


El ciberassetjament (ciberbulling) , és un seguit d'agressions psicològiques reiterades dutes a terme per un o més individus cap a una víctima a través de les noves tecnologies. Normalment va acompanyat d'un assetjament a la realitat i una relació de poder assetjador/s - assetjat. Un dels problemes principals d'aquesta problemàtica, és el fet que l' assetjament una vegada entra a internet o al món virtual, es perd el control del que s'envia i passa a un context global/públic. Els mitjans utilitzats solen ser els xats, les xarxes socials, e-mails, missatges instantanis, publicant vídeos, fotos, suplantant la identitat de la víctima o bé difonent missatges amb intenció de ferir.
La privacitat i la falta de supervisió que donen les noves tecnologies poden potenciar i facilitar l'acció del ciberassetjador.

Com a prevenció i actuació davant un cas d’assetjament, la víctima es aconsellable que actuï de la següent manera:

- No contestar als missatges.
- Explicar-li a alguna persona en que hi tinguis confiança.
- Denunciar-ho a alguna persona que pugui fer alguna cosa al respecte.
- No llegir i obviar els missatges.
- Bloquejar el remitent.
- " Respecta els altres y respectat tu mateix "

El ciberbulling és una part dels perills que és poden donar a internet, però n'hi ha molts d'altres, com:
  
-Pornografia Infantil
- Incitació al odi racial
- Apologia de la anorèxia i bulímia
- Apologia del terrorisme
- Etc.

Tot seguit, publiquem aquest còmic adreçat a nens i nenes de 8 a 10 anys on podran comprendre que és el ciberbulling  i com actuar:





També us deixem els enllaços corresponents:

Part 1

Part 2






dijous, 29 de novembre del 2012

Web 2.0 a les nostres mans


Aquest vídeo ens parla sobre la diferència i l’evolució entre el que ha estat la Web 1.0, i el que ara és la Web 2.0.
Les pàgines webs es programen en codi HTML, en la Web 1.0 era l’únic codi que es podia utilitzar i només estava a l’abast d’aquells que sabien programar. Per tant, eren els únics que podien publicar continguts i crear pàgines webs. El canvi que suposa el pas de la Web 1.0 a la Web 2.0, es l’aparició i introducció del codi XML, que actua com a eina entre l’usuari i el codi HTML. És a dir, el codi XML facilita que qualsevol usuari pugui publicar, compartir, intercanviar, crear informació i espais web sense tenir coneixements sobre programació informàtica.


La possibilitat de poder publicar continguts a Internet  i que estigui a l’abast de tothom, es un gran avenç, la diversitat d’informació publicada es molt més variada i extensa. Això enriqueix de forma positiva,  ja que existeix la possibilitat d’intercanviar, opinar i crear continguts per a qualsevol usuari.  Aquest avenç democratitza la participació a internet, tan aportant  informació com adquirint-la. Per un altra part, la Web 2.0 modifica la responsabilitat respecte a la Web 1.0, tan de l’emissor com del receptor de la informació, sobretot la d’aquest últim perquè és ell mateix el que ha de filtrar la informació i triar allò que li és d’interès.

Per tant, tot i que no per a tothom, en la actualitat la participació a la Xarxa és tant passiva com activa, i el més important és que forma part de la nostra vida i en són creadors.
 

dissabte, 24 de novembre del 2012

El dret primordial del infant!


Un dels molts i importants drets de l’infant, és el de jugar i divertir-se.

Com a adults, en moltes ocasions, tendim a pensar que el joc dels infants és alguna cosa massa infantil com per convertir-la una part important de la vida, però no és així.
El joc estimula els sentits, enriqueix la creativitat i la imaginació. És clau per a l’aprenentatge i el desenvolupament, ja que en l’infant, dóna coneixement i experiències a la vegada que els ajuda a desenvolupar la curiositat, la capacitat verbal, de pensament, de plantejament, organització i moltíssimes coses més!
L'infant explora el món que l'envolta i amb les experiències que aconsegueix aprèn. És bo que l'infant pugui tocar objectes i examinar-los ja que aquesta activitat li permetrà investigar conceptes com dur/suau, fràgil/fort, agradable/desagradable, perillós/inofensiu, etc. 

Així doncs, el joc és una educació primerenca necessària. Jugant, l'infant es posa en contacte amb les coses i aprèn la seva utilitat i les seves qualitats. Per tant, hem de tenir en compte, que des dels primers mesos de vida, un infant ja comença a jugar i troba magnifiques joguines en el seu propi cos i l’entorn que l’envolta.



Donem-li la importància que té!

dimecres, 21 de novembre del 2012

PODCAST: Societat de la informació


La realització de aquest podcast ha estat una experiència enriquidora tot i les dificultats presentades durant la realització. Hem trobat molt interessant aprendre a saber fer anar un programa de gravació, com els processos que hem hagut de seguir per a publicar-lo al nostre bloc.

Esperem que disfruteu d'aquest podcast, aquí us el deixem: